Kikinđanin: Mora još dosta da se radi!

1 ekipa stari grad 2

Pre mesec dana završeno je takmičenje u Prvoj A ligi. Igrači Naisa nisu uspeli da se plasiraju u Superligu, čemu su sigurno doprinele oscilacije u igri niškog tima.

Trener Naisa Predrag Kikinđanin analizirao je proteklu sezonu i govorio o budućim planovima.

Kako je protekla sezona iz Vašeg ugla?

Ovoj sezoni je prethodilo učešće u Jadranskoj A2 ligi, gde je upisan samo jedan remi i rezultati su bili loši. Takve sezone utiču na igrače, da se oni „uvuku” u priču gubitnika. Sa druge strane otišlo je i dosta igrača – osmorica, septembra nismo znali ni koju ćemo ligu igrati, sve to utiče na učinak. Ja sam ekipu preuzeo sedam dana pre početka prvenstva. To je jako kratak period i najnezgodnije vreme za pruzimanje tima. Što se tiče boodva mogli smo i morali smo mnogo više, kada je ekipa u pitanju, stabilizovanje i disciplinovanje mislim da smo u tom pogledu napravili mnogo. Ekipa je tek u poslednjih nekoliko kola pokazala pravo lice. Milsim da možemo da se dižemo i napredujemo još 20-30%.

Šta je konkretno uticalo na bodovni saldo?

Veoma je nezgodno kada ja kao trener ne odradim kompletne pripreme sa njim. Trebalo je vreme da se igrači naviknu na moj način rada, prilagode. Oscilacije u igri su uticale na partije i psihološki momenat. Imamo jaku mladu ekipu i kada vi mlade igrače koji, nisu imali veliku minutažu, ubacite u „vatru” da budu nosici igre, logično je da imate uspone i padove. Liga se igra na sedam dana i poenta je da igrači budu u toj nekoj top formi duži period. Jednostavno mladi igrači nisu mogli da izdrže pritisak da iz nedelje u nedelju moraju da pobeđuju. Mi praktično imamo prvih sedam – osam igrača, pa imamo pet – šest slabijih od tih prvih. Onda je tu problem da se isprati ritam, jer vaterpolo nije lagan sport. Sa druge strane dolazimo do psihološkog problema. Mi smo dolazili u šanse, imali dobra izadanja, ali smo jednostavno znali da promašimo zicere, neke šanse pustimo niz vodu. Imamo potencijal, ali mora još dosta da se radi. Imali smo i dosta malera, mnogo utakmica smo odigrali nekompletni. Što zbog bolesti, povreda, kažnjenih igrača. Sve to i još mnogo faktora utiču na rezultat.

Predrag Kikindjanin 1

Koji su to ostali faktori?

Finansije, nedostatak sparing partnera, kao i činjenica da smo kasnije počeli sa pripremama, mogu se smestiit u druge faktore. Kao što sam više puta rekao bolje bi bilo da sam ranije preuzeo ekipu i uradio kompletne prilike, međutim okolnosti su bile drugačije. Sparinzi su takođe oduvek bili veliki problem. Mi smo jedini klub južno od Beograda koji igra Prvu ligu.Tako da biste išli da sparingujete morate da imate sredstva, pa su i finansije problem .Meni su tu ruke kao treneru vezane, to mora da se odradi na nivou Grada, uprave i ljudi koji su zaduženi za finansije. Ukoliko želimo bolje rezultate u narednom periodu, moramo da nađemo način da imamo više sparing utakmica.

Dosta prašine se podiglo u vezi sa utakmicom u Valjevu, da li rezultat jedne utakmice , može da odredi tok cele sezone?

Može, ali i ne mora. Nije problem bilo samo Valjevo, imali smo još nekoliko utakmica koje smo mogli da dobijemo. Prvi deo sezone protekao je u upoznavanju. Posle toga je otišao Šiki (Milan Petrović), a došao je Dragan Milošević. Milošević je nažalost odigrao tri cele utakmice od sedam. Jednu je presedeo na klupi, a drugu igrao samo tri minuta. Veliki maler imali smo protiv Zemuna na Čairu. Imali su dosta sreće da nas pobede. Tada Nemanja Šilj i Dragan Milošević nisu igrali, dvojica ključnih igrača. Protiv TAŠ-a smo mnogo oscilirali. Mislim da smo u poslednja dva kola pokazali zrelost , protiv Zemuna pogotovo i to smo igrali bez Lekića. Đorđe Lekić nije igrao ni protiv Starog grada u Beogradu na primer, a jako nam je bitno da imamo takvog igrača u timu. Protiv Valjeva nisam imao u timu Marka Pavičića, koji je izostao zbog obaveza na fakultetu. Sve to utiče na rezultate i tok sezone.

1 ekipa stari grad 1

Kakvi su naredni planovi vezani za prvi tim?

Omladinci i sada vredno rade. U toku sezone nisam uspeo da ispratim njihov rad. Sada treniram sa njima , imamo dva treninga dnevno. Želim da mi cele ekipa osim 2-3 iskusnijih igrača bude na okupu tokom celog leta, dakle da u tom pogonu budu svi igrači do 22 godine. Starije prvotimce ne obavezujem da dolaze ujutru. Međutim oni dolaze i treniraju tu su Matija Đurđević, Dragan Milošević, Mladen Stevanović, Igor Lazić. Uveče dolaze igraju sparinge sa omladincima. Od maja ćemo krenuti jače da treniramo. Takođe ćemo pokušati da na neki način odigramo letnju ligu, ukoliko Vaterpolo savez Srbije nađe način za to. To bi bilo idealno jer liga traje do 15 avgusta. Posle čega bi igrači imali pauzu od 15 dana, a zatim bi se septembra vratili treninzima.

Odlasci i dolasci neizostavni su deo sporta, kakvi su planovi po pitanju sastava?

Prioritet je zadržati okosnicu tima i ove igrače. Možda izgleda čudno i naivno, ali uopšte nije. Ukoliko bih mogao da biram, doveo bih još dvojicu – trojicu iskusnih i proverenih igrača. Nama ne treba osam igrača sa strane koji su 10% bolji od naših. Jer njima morate da platite i hranu, smeštaj, date im platu. U toj situaciji je bolje da pustimo naše igrače da igraju.

Predrag Kikindjanin

Koliko sistem takmičenja utiče na kvalitet lige, s obzirom na to da Prva liga traje od novembra do marta?

Sigurno da utiče. Jer ekipe koje se ne plasiraju u Superligu završavaju takmičenje mnogo ranije. Tako da igrači imaju veliku pauzu, koja im ne prija. I mesec dana pauze je mnogo u vaterpolo, jer Vam posle toga treba dva meseca da vratite igrače u pogon. Zamislite kako je samo kada imate pola godine pauzu. Sistem mora da se prilagodi svim timovima.

Kako rešiti taj problem?

Vaterpolo savez Srbije mora da nađe način da liga traje duže. Ne može sistem samo da se prilagođava ekipama koje igraju Jadransku ligu. Moraju da se isprate i drugi klubovi. U Superligu igraju samo dva tima iz Prve lige, a šta je sa preostalim ekipama. Mora da se organizuje neka liga gde bi igrali timovi koji su se plasirali od 3 do 8 mesta, i da im se dodaju na primer prva dva tima iz Prve B lige. To bi bio dobro jer bi imali još sedam – osam utakmica. Liga je dobra, interesantna. Imamo dosta mladih igrača, ekipe su izjednačene. Svako svakoga može da pobedi, nije ni poenta da neko pobeđuje sa deset i više golova razlike. Upravo zbog toga bi bilo lepo da liga duže traje, to bi doprinelo popularizaciji vaterpola, ali i sazrevanju mladih igrača, zaključuje Kikinđanin.