Vasilovski: Rad recept za uspeh

Vaterpolo Nais Vojvodina 0Završetak polusezone na četvrtoj pozciji Regionalne A2 veliki je uspeh za niški vaterpolo.

Velike zasluge za to idu i strategu Naisa Nenadu Vasilovskom koji od ove sezone predvodi tim. Kada se podvuče crta, na Čairu mogu biti zadovoljani svime što je učinjeno u prethodnom periodu.

Zadovoljan sam rezultatima, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da mi nijednu utakmicu nismo odigrali kompletni. Uspostavili smo jedan ritam rada i treninga i na kraju smo uspeli da ostvarimo cilj. Igrali smo egal sa skoro svim ekipama, dobre partije smo pružili protiv favorita (Vojvodina i Crvena zvezda). Loše smo odigrali protiv Šapca nismo ličili na sebe, na ekipu koja zna kako hoće i zna da igra. Još jedan loš dan desio se protiv Katara, imali smo dobijenu utakmicu, ali smo posustali i uzeli samo bod.

Takmičenje ste nastavili pobedom nad favorizovanom ekipom Vojvodine, kakvi su utisci?

Odigrali smo kako smo se dogovorili, to je najvažnije za nas, da odigramo ono što vežbamo. Bili smo maksimalno disciplinovani od početka do kraja. Sjajni su utisci, sjajna igra. Nismo bili u podređenom položaju, bili smo od početka meča dominantni. Kako je utakmica išla dolazila je do izražaja naša superiornost.

1 Nais - Vojvodina Kup 2

Kada se sve sagleda da li se nešto treba popraviti?

Podjednako mora da se radi na unapređenju svih segmenata u igri tokom cele godine. Koliko god da vežbate opet je to nedovoljno. Mi imamo neki svoj plan rada da tokom cele godine podižemo fizički, tehnički i taktički kvalitet svakog igrača. Svaki igrač mora da radi na individualnom usavršavanju, ako mi to uspemo da podignemo kako treba onda će i ekipa da bude na višem nivou.

Imate još dosta utakmica pred Vama, šta dalje?

Moramo da nastavimo da radimo i treniramo kao do sada. Eventualno da pokušamo da podignemo nivo rada na jedan viši nivo. Očekuje nas uzbudljiv drugi deo, pa onda i Superliga. Ima dosta utakmica i ekipa mora da bude maksimalno spremna da to sve izdrži. Čekaju nas sve najkvalitetnije ekipe iz Srbije, to će biti tu još jedan izazov i motiv za moje igrače da vredno i radno treniraju i da pokažu ono što smo radili.

Do sada ste pružili šansu mladim igračima kako ste zadovoljni njihovim partijama?

Oni povremeno dobijaju priliku da igraju. Moraju dosta da rade. Zaista tu ima dosta prostora za napredak. Oni svoj talenat mora da pokažu u igri sa svojim vršnjacima, pa tek onda da dođu u prvi tim. Pogrešno je razmišljanje mladih igrača da treba da se dokazuju u prvom timu, prvo treba da pokažu da su bolji i da odskaču od vršnjaka, pa tek onda da dobiju šansu u starijim selekcijama. Šansa se stiče na treningu i ako ne zadovolje – od toga nema ništa. Trening je osnova svega, pa onda sve ostalo.

1 Nais - Vojvodina Kup 3

Radite i kao koordinator mlađih selekcija, kakva je budućnost niškog vaterpola?

U pogonu imamo 150 dečaka. Imamo nekoliko mališana koji pokazuju određen smisao za vaterpolo. Mi iz stručnog štaba smo to snimili, zabeležili i pomno pratimo njihov razvoj. Imamo visokoškolovane, edukovane trener koji rade sa decom, sve ide svojim putem. Primarni cilj nam je da vaspitavamo i obrazujemo decu. Uputimo ih šta i kako da rade u sportu, ali i životu. Rezultat je u drugom planu, ali nije zanemarljiv, jer deci dobri rezultati i medalje znače. Cilj trenera je da stvori igrače. Prvo za klub, a kasnije i za reprezentaciju, ako dete na osnovu talenta to zaslužuje. Upisujemo i dečake i devojčice, svim silama radimo na tome da oformimo i žensku selekciju. Želimo da omasovimo sport i što više dece uputimo u tajne vaterpola, zaključuje Vasilovski.