Blagojević: Radili smo dosta i napredovali

Bagi

Vaterpolisti Naisa zauzeli su poslednje mesto u debitantskoj sezoni u A2 ligi. O tome kako je protekao nastup na Jadranu govorio je trener Marko Blagojević.

Mnogi „poznavaoci” vaterpola ocenili su sezonu u A2 neuspešnom, kako je ona protekla iz Vašeg ugla?

Interesuje me ko je dovoljno kompetentan da prica o tome, pogotovo u Nišu, gde 90% ljudi ne zna da pliva. Čovek koji se nije bavio vaterpolom ne može da pravi dublju analizu, apsolutno je iluzorno pričati o nekim rezultatima, svi imamo ambicije, ali da bi nešto funkcionisalo mora da se radi izvesni period. Mi jesmo poslednji na tabeli, ali smo vredno radili ne bi li se što bolje pozicionirali, međutim to nam nije pošlo za rukom. Igrali smo u jakoj ligi gde mora da napreduješ iz utakmice u utakmicu ukoliko želiš da ostvariš nešto. Nadmetali smo se sa ekipama koje nemaju loših karika ili su dobro kamuflirane, gde bukvalno preti opasnost sa svih strana i igrači moraju da budu maksimalno spremni da bi se „nosili” sa njima. Radili smo dosta i napredovali. Kod nas postoji taj problem što tim ne može da održi taj viši ritam, odnosno da bude na visini zadatka tokom cele utakmice. Imamo velike oscilacije i pad u igri, te je samo zavisilo od protivnika da li će te padove znati da iskoristi ili ne.

Koji su sve faktori uticali da na kraju rezultat bude ovakav?

Nije se desilo ništa neočekivano, forma nije mogla da se diktira jer bazen nije radio. Trenirali smo na otvorenom, umalo nas gromovi nisu „pobili” par put, na 8 stepeni mi smo bili u vodi, to nisu uslovi za sticanje forme. Sa druge strane ekipa je veoma kratak period bila zajedno, skupili smo se tek avgusta uz veliki broj novih igrača. Trebalo je vremena, dok sam se ja navikao na njih, oni na mene. Mi smo se spremali ekipu za srpsku ligu, onda smo zaigrali Jadransku ligu i ne možeš da očekuješ neki bum. Da smo ekipicu od prošle godine pojačali možda smo mogli da ispratimo i rezultatski nastup u A2 ligi. Ovako mora sve da izbrusiš i ukomponuješ, uz to imaš momenat da ti na polusezoni ode Gagi Milošević koji je bio jedna važna karika svih pređašnjih godina. Kada se sve sagleda nama je cela prva postava od prošle godine otišla, zamislite onda koliko je stvarno teško da se odradi sve da bi ličilo nešto. Još jedan problem, koji je godinama isti, jeste nedostatak sparing partnera. Mi smo pred početak sezone odradili nekoliko sparinga, u toku sezone igrali smo samo takmičarske utakmice. Naš tim nije u mogućnosti da dovede neku ekipu na dan-dva, niti možemo da „skoknemo” pet kilometra i da odradimo trening, kao što su druge ekipe u mogućnosti.

NAIS - KATARO VEST

Igrali ste dobru odbranu u većem delu sezone, sa druge strane imali ste dosta problema u napadu i sa igračem više, da li se nazire rešenje tog problema?

U toku sezone imali smo mnogo situacija sa igračem više gde jednostavno mora da pogodiš. Mi smo masu šuteva, kada smo brojčano više u bazenu, poslali preko gola, ne nerezonski, nego jednostanvno nismo pogodili. Ja zahtevam završnicu preko prve stative kada imamo igrača više, tu je jako bitno prepoznavanje situacije, da uočiš saigrača i spustiš mu loptu. To je ono što je nedostajalo, igra preko prve stative na nezgodnoj strani, gde smo prošle godine dali pregršt golova. Međutim tu su tada igrali igrači koji su poslednje četiri godine zajedno radili. Bilo je dosta nelogičnih šuteva, kad igrač preuzme odgovornost, pa iz prevelike želje da završi napad dođe do gluposti to jest nerezonskog šuta. Opet bilo je i situacija kada neko treba da preuzme odgovornost i to ne učini. Dešavalo se da mi nekada i nemamo šut u toj situaciji upravo zbog toga, a ne zato što je odbrana moćna ili nas je pokrila.

Dosta novajlija je u ekipi, kako ste zadovoljni njihovim učinkom?

Mirko je iskusan golman i momak je zaista lepo odradio sezonu. Vasa (Vasilije Stamenić) je opravdao poverenje kada je dobio priliku. Nažalost, on je polomio prst na nozi i za njega je sezona završena. Sa Budurinom treba još da se radi i tu ima mesta za napredak, jer smatram da potencijal koji poseduje nije iskorišćen dovoljno. On je bio u totalno drugačijem sistemu treninga i igre, videlo se da je bolji iz utakmice u utakmice, fali mu rutina. Mali Vojča (Strahinja Vojčić) je dete koje je bilo po strani u ekipi Dunava i sa njim tek treba da se radi. Kod nas je imao lepu minutažu veći deo sezone, u prvom delu sezone bio je drugi bek. Imamo momke sa kojima treba dosta da se radi, jer su duži period bili mahom po strani u prethodnim klubovima, oni treba da shvate da imaju ulogu da odrade nešto, a ne samo da dodaju loptu. Steva (Nikola Stevanovića) je došao totalno nepripremljen i još uvek vuče posledice toga. On fizčki ne može da isprati treninge. Nešto ozbiljnije od njega klub može da očekuje tek sledeće godine uz adekvatan rad između sezona. Mura (Murat Šakenov) je došao na preporuku pomoćnog trenera reprezentacije Srbije Uroša Stevanovića koji je radio sa njima. U početku sam bio skeptik kada je on u pitanju pošto dolazi iz Kazahstana, ali me je momak prijatno iznenadio, kako igračkim, tako i ljudskim kvalitetima. Radi se o jednom ozbiljnom igraču. Andrija Petrović je došao totalno neobučen, jer je dosta površno rađeno sa njim, treba da se radi sa njim da bi mogao da doprinese ekipi, dosta kao i sa Vojčom. Sredina iz koje je Petrović, nije vaterpolo razvijena, tehnički je dosta bio slab, ali se i u njegovoj igri vidi napredak.

Kako ste zadovoljni starosedeocima, u vatru ste „bacili” i neke nove klince?

Velja Stanimirović je iz generacije ’98 najviše napredovao i samim tim imao najveću minutažu u odnosu na neki prethodni period. Mare Pavičić je mnogo bolji u odnosu na prošlu sezonu, njemu se otvorila priča odlaskom malog Bogija, gde je preuzeo desnu stranu zajedno sa Tićom i Budom i to je dobro odradio. Uroš Vasić je imao problem sa povredom, po meni sa njim treba da se radi na prepoznavanju nekih situacija, poboljšanju igre u odbrani, kao i u igri 1 na 1 u napadu. Vaske ide ka tome da bude jako ozbiljan igrač.

kataro nais vest

Posle Jadranske lige sledi učešće na turniru za plasman od 5 do 8 mesta u domaćem prvenstvu, za protivnike ćete imati ekipe Šapca, Banjice i Beograda, kakva su Vaša očekivanja?

Totalno je suludo da se prognozira nešto, jer se radi o turnirskom takmičenju, kao u mlađim kategorijama. Ne znaš za tri dana da li će neko od igrača da se povredi, razboli, bilo iz naše ili protivničke ekipe. Raspoloženje u datom momentu, inspiracija i sreća su takođe bitni faktori. Prvenstveno prilaz utakmicama mora da bude na nekom višem nivou, mnogo toga zavisiće od nas samih. Sve tri ekipe su odlične, gde možemo sve da dobijemo, ali isto tako i izgubimo, sve karte su na stolu. Nismo favoriti, apsolutno nemamo argumente za to. Ostali timovi su pojačani u odnosu na prošlu godinu i njima bih predao ulogu favorita, a mi ćemo naše šanse vrebati iz prikrajka

Forma ekipe je išla uzlaznom putanjom, da li se ekipe uzdigla i na psihološkom planu?

Trebalo bi da jeste. Ja ni u čiju glavu ne mogu da uđem. Svako od njih treba da zna da mora da se bori prvenstveno za neko svoje dostojanstvo, ako si spreman da te neko gazi i omalovažava, ti nisi za sport. Svaki pravi sportista, treba da teži da pobedi nekog, čak i kada zna da je bolji od njega, zaključio je Blagojević.