Milan Petrović: Nais idealan sparing partner

Milan Petrovi

Omladinci vaterpolo kluba Krojclingen nalaze se na pripremam u Nišu gde rade zajedno sa ekipom Naisa.

Švajcarski tim sa klupe predvodi doskorašnji igrač Naisa, a sada igrač i trener Krojclingena Milan Petrović. U pauzi između treninga Milan Petrović govorio je o tome zašto je svoj tim doveo u Nišu, situaciji u klupskom vaterpolu, radu u Švajcarskoj i odluci da se na duže staze ne vraća u srpski vaterpolo.

Zašto ste se odlučili da Vaš tim dovedete u Niš?

Srpska škola vaterpola je najbolja u evropi i svetu, zato sam doveo ekipu ovde. Još jedan od razloga je taj što sam ponikao na Čairu i znam da se dobro radi i da Nais ima adekvatne trenere. Ovde su deca dobro taktički i tehnički pripremljena i to je segment gde moji klinci mogu mnogo da nauče od niških kolega. Slobodno mogu reći da je podmladak Naisa idealan sparing partner. Još jedan od razloga zašto sam se opredelio za Niš je taj da igrači vide kakav je sistem rada ovde. Mi smo do sada išli na pripreme u Nemačku, ali je to gotovo ista škola vaterpola, koja je mnogo slabija od srpske.

Ovde ste već pet dana kako su momci zadovoljni uslovima?

Nais je odličan domaćin zaista. Ovde imamo odličan, veliki bazen, tu je i teretana. Mi tamo treniramo u malom bazenu. Ono što je takođe bitno su termini, u Švajcarskoj imamo jutarnji termin od 6:30 – 7h i to je veliki problem. Ovde je to drugačije, jer imate termin od 10 do 12h, a zatim imate i dobar večernji termin. Momci su isto prezadovoljni gradom i gostoprimstvom.

Milan Petrovi 2

Kada se napravi paralela između srpskog i švajcarkog vaterpolo, šta je najveća razlika?

Generalno oni daju prioritet fizičkoj spremi, kondicji. Tu vidim najveću grešku zato što zapostavljaju taktički deo.Njihova deca se od mlađih selekcija spremaju da budu plivački nepreikosnovena, ali je sve ostalo po strani. U mlađim kategorijama dete mora da nauči pravilnu tehniki pokreta. Ukoliko deca to ne savladaju kasnije zaostaju. Da pojednostavim šutiraju sa leđa, nemaju dobar oslonac u vodi, jednostavno nema napretka. Kasnije kada dođu u prvu ekipu to je mnogo teško ispraviti, zato što oni uđu u automatizam. Igrače koji nemaju dobar pokret je posle teško dovesti na pravi put. Njihovi igači su limitirani, čak i u reprezentaciji. Oni ne mogu da naprave ništa, jer u mlađim selekcijama nisu to savladali kako treba. Srbija je po tom pitanju besprekorna i to je najveća razlika između ovih zemalja.

U protekloj sezoni igrao si i u srpskom i u švajcarskom šampiontu, kakva je razlika u kvalitetu klupskog vaterpola?

Iako nisu vaterpolo velesila, švajcarski klubovi mnogo su bolje organizovani od naših. Ulaže se dosta u sport, marketing, mnogo dece je na bazenu. Oni nastoje da u budućnosti pariraju, ne Srbiji ili Mađarskoj, ali slabijim zemljama svakako. Kod nas je vaterpolo prvenstvo iz godine u godinu sve slabiji. Prventsvo je možda u rangu sa švajcarskim, gde bi moj tim možda mogao da parira mnogim prvoligaškim ekipama.

Milan Petrovi 1

Da li je finansijska situacija glavni problem klupskog vaterpola?

Nisam mnogo kompetentan da pričam o tome šta treba da se manje, ali da nešto treba promeniti to stoji . Možda zakon o sportu, neke odredbe o sponzorstvu… Finansije obezbeđuju bolji rad. Ukoliko hoćete kvalitet morate da pošaljete ekipu na pripreme, kao što smo mi sada došli ovde, pa smo platili hotel, avionske karte. Dakle mora da se ulaže bez toga rezultati izostaju. Eto Nais je imao priliku da učestvuje u Regionlanoj A2 ligi, ali nije imao para, pa je na kraju igrao domaće prvenstvo.

Koliko Švajcarci ulažu u vaterpolo?

Švajcarci su precizni ljudi. Njima vaterpolo nije nacionalni sport, već amaterski. Oni u taj amaterski sport ulažu više nego mi. Da sve bude još gore mi smo evropski, svetski i olimpijski šampioni, gde je vaterpolo glavni sport. Švajcarci su amateri i oni su se ogradili od vatepola kao prosionalnog sporta. Oni ne žele da njihova deca zapostave školu zbog toga. Jednostavno njima je ova igra hobi.

Milan Petrovi 3

Ima li srpski reprezentativni vaterpolo perspektivu ukoliko situacija, kada su klubovi u pitanju, ostane ovakva?

To je jako nezahvalno pitanje. Mi imamo potencijal, to je neosporno, ali da li je to dovoljno? U domaćoj ligi imamo samo jednog reprezentativca Nikolu Jakšića u Partizanu, a i on bi otišao da nije vezan ugovorom. Sa druge strane Mađari koji su takođe vodeća sila u ovom sportu to rade malo drugačije. Mnogi naši reprezentativci igraju u Mađarskoj, a većina igrača koji brane boje te zemlje igraju u matičnoj ligi. Srpski vaterpolo je već na stranputici, idemo nizbrdo i ukoliko se nešto ne promeni pašćemo na još niže grane.

Kakvi su Vaši planovi za budućnost, da li postoji mogućnost da se vratite u Nais?

Još uvek nisam razmišljao o tome. Na duže staze se ne bih vratio. Jednostavno, tamo sam našao mir. Imam i solidan ugovor i Nais ne može da mi ponudi ništa približno tome i vrati me ovde na celu sezonu. Na kraju bilo bi i nerealno sa moje strane da to tražim, zaključuje Petrović.

Ekipa Krojclingena, boraviće u Nišu do četvrtka. Za sredu je zakazan prijateljski meč sa Naisom. Utakmica na Čairu počinje u 20:30h.