Nemanja Šilj: “Zajedništvo je recept za uspeh”

On je kapiten tima koji je uspeo da se sa najmlađom ekipom u Prvoj B ligi, posle samo dve godine postojanja, plasira u najjaču vaterpolo ligu na svetu. Kada mnogi nisu verovali u ovaj tim, on jeste. Vratio se ne bi li pomogao mladim momcima da krenu njegovim putem i postanu veliki sportisti i ljudi.

Kad sam došao u Nais pre dve godine, ova ekipa je bila znatno mlađa nego što je sada. Ti momci su zajedno sa mnom pružili maksimum. Početak je bio zaista težak i loš, posle toga smo ušli u formu, počeli da igramo bolje i tada opstali u ligi. I prošle godine smo igrali B ligu pojačani novim igračima, koji su nam dosta pomogli. Odigrali smo fenomenalno od prve utakmice do baraža i baraž smo prošli super. Svi smo srećni i zadovoljni i ja bih za to zahvalio momcima na trudu i zalaganju koje su pružali, započeo je razgovor o velikom uspehu svog tima kapiten i najbolji strelac Prve B lige protekle sezone Nemanja Šilj.

Ekipa Naisa je nakon osvajanje titule prvaka Prve B lige došla do baraža za plasman u Superligu. Sve do baraža niški vaterpolisti nisu zavređivali veliku pažnju i malo ko je znao da tamo negde na Čairu rastu neki novi klinci željni dokazivanja i uspeha.

Ovoj ekipi je trebalo da bude posvećena veća pažnja zato što baš ovde ima momaka koji igraju u mlađim selekcijama reprezentacije Srbije, što je velika stvar. Mnogi nisu verovali u ovu mladu ekipu sa nekolicinom starijih igrača, ali smo mi našim igrama i zalaganjem privlačili više i publike i medija. Mi smo svojim zalaganjem pokazali da treba da nam veruju.

Prepune tribine čairskog bazena u drugom baražnom meču bile su potvrda da ovi momci vraćaju niški vaterpolo na puteve stare slave. Momci su tu priliku iskoristili i pokazali da kvalitet u bazenu ne manjka i da je njihov trud vredan pažnje.

Prvu utakmicu smo vrhunski odradili, pokazali silu i snagu. Cele sledeće nedelje sam govorio momcima da tu ništa nije gotovo i da nije kraj. Međutim, utakmica je  počela i završila se u grču. Odbrana je bila fenomenalna i golmani su dobro odradili svoj posao, ali je napad bio katastrofa. Kada je u produžecima ’došao‘ gol Miljana Milića, kao da nam je pao kamen sa srca. Kad se završio baraž, niko nije bio svestan našeg uspeha, postali smo svesni toga tek posle nedelju-dve. Bili smo prezadovoljni, odmah smo razmišljali o tome kako treba još jače da treniramo i budemo sve bolji i bolji.

Nemanja Šilj je sa samo šesnaest godina debitovao u superligi i tada je on bio taj kome je trebala podrška, za razliku od tada, sada je on tu da bude oslonac mlađim kolegama.  

Ja sam kao najmlađi igrač u timu tri godine igrao Superligu. Tada su mi stariji igrači davali podstrek i snagu, govorili da se opustim, igram kako znam i kao što smo vežbali na treninzima. Oni su mi dosta pomogli, tako ću i ja ove sezone da budem podstrek ovim mladim momcima. Govoriću im kako da igraju i šta da rade, kako da budu opušteni i da igraju bukvalno kao da je trening utakmica. Najbitnije je da nemaju strah, nebitno protiv koje ekipe da se igra, bilo da su to Radnički, Partizan ili Zvezda, koji imaju dvadeset puta veći budžet i gotovo sve reprezentativce u svojim timovima. Nadam se da ćemo se svima suprostaviti koliko možemo i nećemo dopustiti da budemo poraženi sa velikom razlikom.

Od prošle sezone za srpsku vaterpolo ligu slobodno se može reći da je jedna od najjačih na svetu. Pa će tako najmlađa ekipa u ligi, i po godinama i po postojanju, imati priliku da odmeri snage sa timovima čiji su glavni igrači Filip Filipović, Nikola Rađen, Andrija Prlainović.

Biće potreban veliki motiv za ovu mladu ekipu, ali ne treba sa strahom da se uđe protiv velikih imena kao što su Udovičić, Rađen, Filipović, nego treba protiv takvih igrača pokazati kakav si zaista igrač, nadmudriti ih. Treba svojim znanjem da pokažeš koliko vrediš i kakvi su tvoji kvaliteti. Ja ću, kao jedan od starijih igrača, pokušati da pričam mlađima kako da nastupe tu. Podrška starijih neće manjkati, međutim, za njih će, kao i za nas, publika biti motiv više.

Nišlije su već počele pripreme i na početku se kao glavni cilj nameće plasman na šesto mesto, koje obezbeđuje opstanak u superligi. Međutim, mnogi misle da ovaj tim može da već u prvoj superligaškoj sezoni obezbedi plasman u Evropu. Šilj ističe da je sve moguće i da šansu treba tražiti ne protiv vodećeg trija (Partizana, Radničkog i Zvezde), već protiv preostale četiri ekipe.

Lopta je okrugla i za sve postoji šansa. Vojvodina, Dunav, Žak i Banjica su isto mlade ekipe kao i mi. Tu će odlučivati gol-razlika i to koliko će ko psihički i fizički spreman da uđe u utakmicu. Ja se nadam da ćemo dobiti te utakmice, kao i svako iz moje ekipe. Naš je plan šesto mesto, ali ne bi ništa bilo isključno da budemo četvrti ili peti. Sa svim ekipama se može opušteno igrati. Ako bude bilo sreće i znanja, možda ostvarimo nešto neočekivano.

Jedna stara izreka kaže da je put do zvezda trnovit. No, i to je lako pravazići ukoliko pored sebe imate pravu i iskrenu podršku. Ono što je definitivno važno za ovaj tim je to da pored kvaliteta ove momke krasi prijateljstvo, koje je možda i najbitnije za nove uspehe.

Zajedništvo je recept za uspeh. Vaterpolo klub Nais je jedna porodica, mi smo drugari i u bazenu i van njega. Svi se odlično poznajemo, volimo i poštujemo. Svako od nas je spreman da u svakom trenutku izađe u susret i kada je teško i dobro. Za to su, naravno, zaduženi i svi iz stručnog štaba i uprave klube, zaključio je Šilj.