Počele pripreme, Saković okupio ekipu

Vaterpolisti Naisa okupili su se u ponedeljak na otvorenom bazenu Čair i počeli pripreme za novu sezonu. Ekipu je najpre prozvao novi šef stručnog štaba Miloš Saković, a potom su igrači odradili i prvi trening.

Nais je krenuo sa radom iako još uvek nisu poznati datumi početka Superlige Srbije i Regionalne A2 lige. Prema nekim najavama Superliga bi trebalo da startuje krajem septembra, dok bi se Regionalna liga naredne sezone igrala u formi turnira, pošto je teško ogranizovati klasično takmičenje zbog epidemiološke situacije u regionu.

Novi trener Naisa Miloš Saković govorio je o pripremama, planovima za narednu sezonu i ciljevima niškog tima u njoj.

Odlučio sam se da dođem u Nais zato što mislim da ovaj klub još uvek može da raste. Organizacija Naisa je u prethodnom periodu pokazala da radi ozbiljno i da ima ambicije da napreduje i da se razvija. Imamo dobre uslove za rad na bazenu Čair i prostorno i vremenski, što je osnovi preduslov na rast i napredak. Pratio sam rezultate Naise u prethodnih nekoliko godina i dobro sam upoznat sa svim uspesima koji su ovde napravljeni. Nais je u poslednje tri godine dva puta igrao polufinale Kupa Srbije, konstantno je u gornjem domu Regionalne A2 lige i Superlige Srbije. Ja sada imam težak zadatak da se taj trend nastavi i poboljša– rekao je Saković, koji u Naisu neće biti samo glavni trener prvog tima, već će i koordinisati radom svih mlađih kategorija, koje će trenirati prema njegovom planu i programu.

Ja u Nais nisam došao sa svojim pomoćnicima. Što se tiče mog stručnog štaba, fokus će biti na trenerima koji već godinama rade ovde u Nišu. Imamo težak zadatak da udruženim snagama reorganizujemo našu školu vaterpola, da je postavimo na zdrave temelje, da unapredimo rad i da u budućnosti iz nje gradimo sastav prvog tima– jasan je Saković.

Nais je juče prvi put trenirao posle nekoliko meseci.

Situacija sa pandemijom koronavirusa će svakako uticati i na ove naše pripreme. Zbog mera predostrožnosti, za sada, imamo na raspolaganju samo deo otvorenog bazena. Zatvoreni bazen se renovira i očekujemo da ćemo u njemu moći da radimo za nekih mesec dana. Radićemo dva puta dnevno. Jutarnji trening u bazenu trajaće dva sata, a popodne ćemo raditi na suvom. Srećan sam, kao i svi igrači, što smo konačno počeli da radimo. Bila je velika pauza i svi smo se uželeli rada i treninga. Sa druge strane smo svi zabrinuti zbog sezone koja dolazi i koja sa sobom donosi veliku neizvesnost.

Datumi za početak takmičenja u kojima će Nais igrati naredne sezone još uvek nisu određeni.

Trenutno postoji naznaka da će posle nekoliko godina „glavno“ takmičenje biti Superliga Srbije i da će ona početi na jesen. Još uvek ništa nije ozvaničeno, ne zna se ni format, a postoje neki signali da bi liga mogla da počne 26. septembra. Na nama je da se spremamo i da čekamo na odluku Vaterpolo saveza Srbije. Regionalna A2 liga se najverovatnije neće igrati u formatu na koji smo navikli, već je ideja da se po zavšetku Superlige odigra jedan turnir A2 lige. Ali i to nije ozvaničeno, tako da treba sačekati konačno rešenje. Dakle, sezona će biti jako specifična, ali i pored svega toga mi imamo obavezu da budemo na najvišem mogućem nivou.

Niški tim u sledećoj sezoni neće pretrpeti velike promene i igračkom kadru.

Glavni zadatak je da zadržimo okosnicu tima, što i činimo u prethodnih nekoliko dana. Ugovore sa klubom produžili su Nemanja Šilj, Marko Pavičić, Petar Vujović, Mateja Đorđević, Milan Kovačević, Senja Stjepanović, Matija Milošević i Uroš Vasić. Tu su Igor Lazić i Tihomir Živić, a ekipu su napustili Latinović, Ganić i Cvetković. Umesto Latinovića ćemo dovesti proverenog beka Bolovića, koji je pre dve sezone već nastupao za Nais, a umesto Cvetkovića je stigao Stamatov na poziciji centra. U suštini to bi bilo to što se tiče sastava za ovu sezonu. Finansijska kriza je sveprisutna, ne samo u našem sportu i moj dogovor sa čelnicima kluba Goranom Živićem i Milanom Krstićem je da se Nais igrački ne opterećuje ove sezone i da sa ovim spojem mladosti i iskustva pokušamo da izvučemo i više od našeg realnog maksimuma.

Predstojeća sezona u Superligi Srbije bi, prema sastavu ekipa, mogla da bude jedna od najkvalitetnijih u poslednje vreme.

Čini mi se da će naredna sezona biti veoma teška i da ovakvu ligu nismo imali još od 2013. i 2014. godine kada su Crvena zvezda i Radnički iz Kragujevca dominirali evropskim vaterpolom. Najaktivniji u prelaznom roku bio je Novi Beograd. Doveli su Miloša Ćuka, Draška Gogova, Marka Avramovića, Voju Čupića, na golu im je Dimitrije Ristićević, trenira ih Vlada Vujasinović i ova imena nam govore da su oni prvi favorit lige. Radnički iz Kragujevca je izuzetno snažan tim, Šabac takođe, a i Zvezda se pojačala sa Gavrilom Subotićem i biće jako kvalitetna. Videćemo šta će biti sa Partizanom i Banjicom, znamo svi šta se tamo dešava, a tu su i uvek neugodni Zemun i Stari Grad. Nas sve ovo stavlja u situaciju da smo po kvalitetu u grupi ovih timova iza Novog Beograda, Zvezde, Radničkog i Šapca. E sada, ja ne mogu i smem da kažem da mi treba da budemo peti, a da nisam ni počeo takmičenje. Sport je sve samo nije realan. Da je realan, lige se ne bi ni igrale. Naše je da maksimalno spremni uđemo u ovo takmičenje, a ukoliko budemo takvi rezultati neće izostati. Još jednom ponavljam da je naš prevashodni cilj u narednih godinu dana da napravimo sistem koji će Naisu doneti svetlu budućnost– završio je Saković.