Udovičić: Važno je omogućiti studentima i učenicima da se bave sportom

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić potpisao je u četvrtak sa gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem ugovor o održavanju i korišćenju mini-pič terena u Osnovnoj školli Mika Antić. Prilikom posete Nišu, ministar omladine i sporta je iskoristio priliku da obiđe Sportski centar Čair i ostale sportske objekte.

Prilikom posete bazenu ministar je govorio o planovima ministarstva u narednom periodu i u izlaganju poseban akcenat stavio na univerzitetski i školski sport jer, kako on ističe, vrhunski talenti mogu da se otkriju i na fakultetima i u školama.

Jako je bitno da razvijamo masovnost sporta i da deci omogućujemo da se pored profesionalnog bave i amaterskim sportom, rekreacijom, a to omogućava i određena baza koju treba da pravimo po školamai fakultetima. Dokazalo se, ali nije učestalo i uobičajeno, da se može pronaći neki talenat sa petnaest, šesnaest godina, iako je to van nekih okvira i zakona sporta, ali se pokazalo da može. Hrvatska u vaterpolu ima primer sportiste koji je počeo da trenira vaterpolo sa 15 godina, a ima zlato i na svetskom, evropskom prvenstvu i na olimpijskim igrama.

Iako postoji dosta talenatovanih studenata na gotovo svim Univerzitetima u Srbiji, zvanično ne postoji takmičenje ili liga, gde studenti taj talenat mogu da pokažu. Upravo je to jedan od ciljeva ministarstva − stvaranje jake regionalne Univerzitetske lige.

Univerzitetska liga ne postoji, postoji saradnja između fakulteta da prave takvu ligu i to je na neku njihovu inicijativu i to mi želimo da promenimo. Da u ime Ministarstva omladine i sporta zvanično neko, ne možemo mi da donesemo takmičenje, nego da Univerzitetski sportski savez, koji je pod našim pokroviteljstvom, predloži način odigravanja nekih takmičenja. Ja sam kao ministar predložio i zalažem se da se napravi neki regionalni univerzitetski događaj, jer zbog finansija sada ne možemo da pravimo ligu. Da li će to biti koncipirano na osnovu nekih turnira, zavisi od finansija, sponzora i ostalo. To je sada projekat ili model koji je u početku razvijanja jer niko nije vodio računa niti razmišljao o tome. Mi to tek podižemo sa neke nulte tačke. Sada treba videti na koji način, da li da se Univerziteti: beogradski, kragujevačk, niški, novosadski takmiče kao univerziteti ili da se takmiče fakulteti. Ne može biti univerzitetska liga, a da se takmiče fakulteti. Mi srazmerno tome moramo da napravimo neku ligu i treba videti koji su to sportovi i napraviti paralelu da svi budu zadovoljni.

Ministar sporta je diplomirani inženjer organizacionih nauka. Kao bivši student i profesionalni sportista Udovičić želi da mladima omogući da se bave sportom i upoznaju sve njegove draži, čak i ukoliko nije reč o profesionalnom bavljenju. Tako sve napore ulaže da realzuje svoju prvu ideju nakon dolaska na ministarsku funkciju.

Počeli smo da radimo, srazmerno mojim najavama kada sam postao ministar, i da se zalažemo u tom smeru da se napravi mogućnost studentima da se donekle profesionalno, amaterski ili kako god, bave tim sportom. To nije profesionalni sport, ne može da se vodi kao profesionalni jer nemaju ugovore, nemaju status profesionalca. Moja želja je, pošto sam i sam učestvovao za Fakultet organizacionih nauka, igrao utakmice za njih i proputovao mnogo zemalja, koje čak kroz vaterpolo nisam uspeo da vidim, da oformim takvu ligu. Suludo je ili paradoksalno da je Fakultet organiozacionih nauka lider u sportu u Beogradu, a da to nije Fakultet za sport, tako da to želim da promenim i vratim na neke stubove na kojima treba da počiva sport uopšteno, a to je prvenstveno amaterski, rekreativni pa onda profesionalni, rekao je on.

Ministar Udovičić dodao je još da je veoma važno omogućiti studentima i učenicima da se bave sportom, jer je to veoma bitno za zdravlje i socijalizaciju mladih.